maandag 21 november 2011

De zinloze functie van EU-president

Een kleine twee jaar geleden werd Herman van Rompuy aangesteld tot president van de Europese Unie.
"Uhhhh, wie?!" . De vraag wie deze Belgische politicus nou eigenlijk is werd toendertijd al vaak gesteld en zijn naamsbekendheid is tot op heden niet bepaald toegenomen, behalve nu door de crisis.
Nigel Farage, een Brits politicus gezeteld in het Europees Parlement, schetste bijzonder scherp en zonder enige vorm van nuance de positie van van Rompuy als EU-president: (na 1,5 min is het punt wel duidelijk)


Nu moet ik in dit artikel stellen dat de positie van Van Rompuy simpelweg onhoudbaar is geworden. Ook zonder enige vorm van nuance ben ik van mening dat de EU-president duidelijk heeft gefaald in het tonen van enige vorm van leiderschap en een aanpak van de crisis in Europa. Alle EU toppen, die officieel onder zijn leiding werden gevoerd, hebben tot op heden niet tot een oplossing van de eurocrisis geleid. En de macht van de beslissingen in Europa ligt nog altijd met name in de Frans-Duitse as. Van Rompuy heeft dus enkel een symbolische functie van voorzitter bij EU-vergaderingen
Het meest armoedzalige is nog wel dat er geen enkele EU burger naar Brussel zal trekken om voor het aftreden van van Rompuy te pleiten of demonstreren. Dit komt uiteraard doordat er simpelweg geen sprake is van een gevoel van Europees burgerschap en/of enige relatie met één of andere EU-president.
De vraag is dus wanneer van Rompuy zal aftreden als EU-president. Wellicht als hij zelf zijn eigen falen inziet en de handdoek in de ring gooit? Of vanwege de huidige situatie in België; tenslotte is er voor de post van informateur sinds vandaag weer een openstaande vacature vrijgekomen...........

1 opmerking:

ShareThis